gå til hovedinnhold
Vis meny
Skjul meny

Felles rådsmøte og seminar om marin forsøpling

Onsdag og torsdag 3. og 4.mai arrangerte Helgeland og Trollfjell friluftsråd felles rådsmøte og seminar om marin forsøpling og skjærgårdstjeneste på Tjøtta gjestegård og NIBIO i Alstahaug kommune. Tematikken marin forsøpling, herreløst avfall og skjærgårdstjeneste 2.0 engasjerer, og mange dyktige forelesere bidro til å belyse temaet. 

Hele Helgelandskysten har 12.334 km strandlinje og 29.641 øyer og skjær, noe som betyr at marin forsøpling er et svært aktuelt tema. De ulike innlederne belyste dette fra ulike ståsted, men noe av konklusjonen er at friluftsrådene har en viktig rolle å spille her. I tillegg er det et ønske om å etablere en skjærgårdstjeneste tilpasset behovene på Helgelandskysten. Seminaret hadde også en praktisk strandryddeaksjon både som en markering av strandryddeuken og det arbeidet som Universitetet i Nord gjør for å utvikle ulike pedagogiske opplegg for barn og unge. Hold Norge Rent og Malin Jakob ledet aksjonen som i løpet av en time samlet ti sekker søppel på en 350 m strandlinje. 

Seminarprogram

Onsdag 3. mai 
-Strandrydding – bare en dråpe i havet? Malin Jacob (Hold Norge Rent) 
-Hvordan kan man undervise tverrfaglig med marin forsøpling som tema? Mette Gårdvik, Wenche Sørmo og Karin Stoll (Nord Universitet) 
-Tilstandsrapport og øyenvitneskildring av Runar Omnø (Statens naturoppsyn) 
-Rent vann til alle. Mye nytt om vannforskriften og vannportalen.no ved Lovise Vårhus som er vannområdekoordinator for vannområdene Vefsnfjorden/Leirfjord og Bindalsfjorden/Velfjorden 
-Hvordan nå de unge? Om informasjon og holdningsarbeid. Randi Haavik Varberg (Infinitum)
-Verdens vakreste kyst Helgelandskysten sett fra kajakken. Bilder fra turer på Helgelandskysten tatt og vist av Thomas Carlsen (NIBIO) 

Torsdag 4. mai 
-Søppel som ressurs ved Toril Forsmo avfallsselskapet i området (SHMIL)
-Skjærgårdstjeneste 2.0. Politikk, handlingsrom og modell ved Asgeir Knudsen (Friluftsrådenes landsforbund).

All ros til forelesere, deltakere og friluftsrådene for et godt seminar!

For mer informasjon om marin forsøpling kan du se filmen REN KYST, som er finansiert av Fylkesmannen i Troms, her: https://www.youtube.com/watch?v=QztnAimIbYk&t=169s 

Publisert: 12. juni 2017 Sist oppdatert: 12. juni 2017